Ruokalista

Hatsapuri

Nämä ilmavasta taikinasta tehdyt, vähärasvaiset juustoleivonnaiset sekoittavat pään. Niiden syömistä ei voi lopettaa! Nappaat palan, sitten toisen, vielä kolmannen… Hatsapureja on monenlaisia: adžarialaisia – veneen muotoisia, kananmunatäytteisiä, hyvin runsasjuustoisia, imeretiläisiä – litteitä juustoleipäsiä imeretiläisestä juustosta, mingrelialaisia – juustolla täytettyjä leipäsiä. Tehdäänpä nyt imeretiläinen hatsapuri, joka maistuu parhaalta Borjomi-veden kanssa!

Ainesosat

  • 5 dl matsoni-jugurttia tai kefiiriä
  • 2 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 100 g sulatettua voita
  • 2 rkl öljyä
  • 800–1000 g jauhoja
  • 10 g kuivahiivaa
  • 1 tl sokeria
  • suolaa maun mukaan
  • 1 kg imeretiläistä juustoa tai mozzarella-fetasekoitusta, goudaa, emmentalia, sileää raejuustoa tai kaikkien em. sekoitusta
  • 75 g voita
  • 1 rkl smetanaa
  • 1 kananmunankeltuainen

Valmistus

  1. Sekoita lämpimään (ei kiehuvaan!) maitoon sokeri ja kuivahiiva. Lisää joukkoon öljy. Ripottele päälle hieman jauhoja ja laita seos 15 minuutiksi lämpimään.
  2. Lisää sitten piimä ja yksi kananmuna. Siivilöi jauhot ja sekoita niistä puolet taikinaan. Lisää vähitellen sekoittaen jäähtynyt voisula, suola ja loput jauhoista. Kaada silloin tällöin hieman öljyä käsiisi, jotta taikina ei tartu niihin kiinni.
  3. Muotoile taikinasta pallo, ripottele sen päälle jauhoja ja anna levätä 1 tunti. Vaivaa sitten taikinasta kuplat pois ja laita se lepäämään vielä toiseksi tunniksi.
  4. Raasta juusto karkeaksi raasteeksi. Lisää kananmuna ja huoneenlämpöinen voi.
  5. Jaa taikina ja täyte 5–6 osaan. Tee taikinasta 1 sentin paksuisia leipäsiä ja lisää täyte. Jätä reunoille 3–4 senttiä tilaa. Nipistä reunat yhteen ja tasoita huippu litteäksi siten, että hatsapuri on tarkalleen 1 sentin paksuinen.
  6. Voitele keltuaisen ja smetanan seoksella ja pistele muutaman kerran haarukalla. Paista 180–200 asteessa 20–30 minuuttia. Voitele voilla, anna hieman jäähtyä ja tarjoile raikkaan Borjomi-veden kera.
    Lobio

    Lobio on georgian kieltä, ja sen merkitys on ’papu’. Lobiosta on monta versiota, jotka eroavat toisistaan niissä käytettävien papulajikkeiden, muiden ainesosien ja mausteiden suhteen. Kaikissa lobio-resepteissä on kuitenkin ehdottomasti sipulia, öljyä ja viinietikkaa. Näiden perusainesosien lisäksi lobioon voi laittaa saksanpähkinöitä, juustoa, tomaatteja tai tklapi-luumusosetta, ja sitä voi maustaa korianterilla, sellerillä, basilikalla, purjolla, mintulla, timjamilla, mustapippurilla, chilillä, sahramilla, kanelilla, neilikalla, hmeli suneli -mausteseoksella tai valkosipulilla.

    Ainesosat

    • 500 g papuja
    • 2 suurta sipulia
    • 1 suuri puntti korianteria
    • 3–4 valkosipulia
    • suolaa ja jauhettua korianteria (mahdollisesti myös adjika- ja/tai hmeli suneli -mausteseosta) maun mukaan

    Valmistus

    1. Liota papuja yön yli kylmässä vedessä. Paloittele toinen sipuleista kattilaan melko suuriksi paloiksi. Lisää pavut ja anna kiehua kannen alla, kunnes pavut ovat täysin pehmenneet. Samalla sipuli liukenee liemeen ja antaa sille hyvän maun. Keitä pavut tahnaksi silloin tällöin lusikalla sekoitellen. Jätä tahnaan sattumia!
    2. Silppua korianteri ja valkosipulit. Leikkaa toinen sipuli ohuiksi puolirenkaiksi. Lisää kiehuvaan paputahnaan haluamasi mausteet koko ajan sekoittaen.
    3. Ota seos pois hellalta ja lisää korianteri, sipuli ja valkosipuli. Sekoita, laita kansi päälle ja anna tekeytyä 15–20 minuuttia. Tarjoile paistetun sianlihan tai gomi-maissipuuron lisukkeena Borjomi-veden kera.
    Khinkalit

    Nyyttejä joustavasta, ohuesta taikinasta; täytteenä maustettua, mehukasta lihaa. Älä loukkaa georgialaisia vertaamalla niitä pelmeneihin. Ja Jumala kieltää käyttämästä veistä ja haarukkaa! Khinkalit syödään vain ja ainoastaan käsin! Taivuta khinkalia hieman, puraise taikinaa, ryystä äänekkäästi kuumaa lientä, lusikoi sitten suuhusi hieman yksinkertaista valkosipulikastiketta (hienonnettua valkosipulia ja vettä), satsebeli-kastiketta tai Borjomi-vettä ja nauti makuelämyksestä… Muista jättää ”häntä” lautaselle. ”Häntien” lukumäärä paljastaa sitten huonoimman syöjän. Äläkä sotke naamaasi!

    Ainesosat

    • 500 g vehnäjauhoja
    • 3 dl vettä
    • 500 g sika-nautajauhelihaa
    • 2 sipulia
    • 2–3 valkosipulia
    • 1 puntti korianteria
    • suolaa maun mukaan
    • pippuria koristeeksi

    Valmistus

    1. Lisää jauhelihaan hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Sekoita jauhelihaseokseen noin 1–1,5 dl vettä. Lisää sitten hienoksi silputtu korianteri.
    2. Tee taikina jauhoista, vedestä ja suolasta. Kauli taikinasta sopivan kokoisia khinkaleita. Laita jokaisen khinkalin keskiosaan 1 rkl jauhelihaseosta.
    3. Nipistele taikinanreunat kiinni mahdollisimman tiukasti. Mitä enemmän rypytystä on, sitä parempi. Parhaimmassa tapauksessa ryppyjä on 19 kappaletta.
    4. Poista ylimääräinen taikina ja laita khinkalit leikkuulaudalle, johon on ripoteltu jauhoja. Upota khinkalit kiehuvaan veteen ja odota, että ne nousevat pintaan. Kypsennä 2–3 minuuttia. Nosta khinkalit kattilasta ja laita ne leikkuulaudalle. Ripottele niiden päälle vastajauhettua pippuria. Tarjoile palan painikkeeksi raikasta Borjomi-vettä.
    Porsassaslikki

    Tässä on maukas georgialainen ruokalaji sianlihasta. Sen salaisuus on, että lihaa ei marinoida, vaan siitä hierotaan käsin pois kaikki tahmeus. Lihaa maustetaan paistamisen aikana. Ohje on 4 henkilölle, ja se sisältää 1 100 kcal. Valmistusaika on 50 minuuttia.

    Ainesosat

    • 1,3 kg kassleria tai ulkofileetä
    • jauhettua pippuria, suolaa
    • sipuli

    Valmistus

    1. Leikkaa liha pieniksi palasiksi ja hiero niitä 20 minuuttia, kunnes ne eivät enää tartu käsiin.
    2. Laita lihanpalat vartaisiin ja grillaa niitä 20 minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla.
    3. Leikkaa sipuli puolikkaiksi renkaiksi ja ripottele ne kypsien lihapalojen päälle.
    4. Lihan tulee olla hyvin paistunutta joka puolelta, joten älä unohda käännellä vartaita. Raa’at lihat voi halutessaan voidella öljyllä. Nauti saslikin kanssa virkistävää Borjomi-vettä.
    Nautasaslikki

    Tämä aromaattinen saslikki on georgialainen ruokalaji. Sen valmistusaika on 1 tunti. Lihan marinointiin kuluu 1–2 päivää. Ohje on 3 henkilölle, ja kilokaloreita tässä ruoassa on 650.

    Ainesosat

    • 500 g lihaa
    • 60 g sipulia
    • 15 ml viinietikkaa
    • 10 g kirkastettua voita
    • 40 g tuoretta korianteria
    • persiljaa, tilliä
    • saslikkimausteita
    • suolaa

    Valmistus

    1. Huuhtele liha ja kuutioi se keskikokoisiksi palasiksi. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi.
    2. Laita liha pannulle ja lisää sipuli.
    3. Tee georgialainen saslikkimarinadi: Sekoita viinietikkaan mausteita ja suolaa ja kiehauta seos. Jäähdytä.
    4. Laita liha kylmään marinoitumaan 1–2 päiväksi. Voit käyttää marinoimiseen myös Borjomia.
    5. Varrasta marinoituja lihapaloja ja sipulirenkaita vuorotellen ja voitele ne kirkastetulla voilla.
    6. Valele vartaita marinadilla grillaamisen aikana.
    7. Viimeistele saslikki korianterilla, persiljalla ja tillillä.
    8. Tarjoa saslikin kanssa tkemali-luumukastiketta, lavash-leipää, tuoreita vihanneksia ja Borjomi-vettä.